ニューヨーク~東京の日常生活日記

リアルなNY~東京での日常生活や思い出などを気の向くままに綴っています。

どじょう鍋を食べに、「駒形どぜう」に行きました(I went to "Komakata Dozeu" to eat Dojo Nabe, loach hot pot)

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Komagata Dozeu

Komagata Dozeu


こんにちは、hirokoです。

今日は「どじょう鍋」について紹介します。

そもそもどじょうを食べたことはありますか?

Hello, this is hiroko.

Today I would like to introduce "Dojo nabe", loach hot pot.

Dojo means loach.
Have you ever eaten loach in the first place?

 


目次(table of contents)

 

 


どじょうとは?(What is loach?)

Loach

Loach

「どぜう」と書いて、「どじょう」と読みます。

淡水魚の一種で、日本では水田や湿地にいます。泥の中にもぐったりするので泥臭く、体表はぬめぬめしています。全身食べることができるので、栄養が豊富です。アジアで広く、食用になっているようです。

今や日本では珍しい高価な食材で、食べたことのない日本人もたくさんいると思います。

Write "Dozeu" and read "Dojo" in Japanese.

It is a kind of freshwater fish and is found in paddy fields and wetlands in Japan. It smells muddy because it gets stuck in the mud, and the body surface is slimy. It is rich in nutrition because it can be eaten whole body. It seems to be widely edible in Asia.

It is an expensive fish that is rare in Japan now, and I think there are many Japanese who have never eaten it.

 

 

どぜう鍋とは?(What is Dozeu nabe?)

どじょうを入れた鍋料理です。

私が行った『駒形どぜう』では、まずどじょうをお酒につけて酔わせてから甘味噌仕立ての味噌汁で炊きます。ここまでが下ごしらえです。どじょう鍋にはどじょうの形が2種類あります。1つが開いて内臓を取った「どじょうさきなべ」で、もう一つが丸のままの「どじょうなべ」です。

It is a hot pot dish with loach.

In the "Komakata Dozeu" I went to, The cook first soak the loach in sake and get drunk, and then cook it with miso soup made with sweet miso. This is the preparation.

There are two types of loach  pot.

One is the "Dozeu saki Nabe", which is opened and the internal organs are removed, and the other is the "Dozeu Nabe", which is a whole.

 

お店の人がすでに下ごしらえをしたどじょうを鉄なべに入れて持ってきてくれます。それを炭火にかけ、割り下を入れて沸騰したら上にスライスしたごぼうと刻みネギをのせ、再沸騰したら出来上がりです。この他には特に具は入っていません。食べる時は七味や山椒をかけたりします。
The restaurant staff will bring the loach that has already been prepared in an iron pan. Put it on a charcoal fire, add *warishita and bring to a boil, then put sliced ​​burdock root and chopped green onions on top, and boil again to finish. Other than this, there are no special ingredients. When eating, I sprinkle shichimi and Japanese pepper.

 

*warishita: stock mixed with soy sauce, mirin, sake, sugar and so on

 


駒形どぜう本店(Komakata Dozeu Main Store)

連絡先(contact information)

住所:東京都台東区駒形1-7-12

電話:03-3842-4001

サイト:https://www.dozeu.com/

 

Address: 1-7-12 Komagata, Taito-ku, Tokyo

Phone number: 03-3842-4001

site: https://www.dozeu.com/

 

 

どぜう鍋の様子とお味(Dozeu nabe and its taste)

Dozeu Nabe

どじょう鍋の方は死んだ魚を並べているようで結構グロテスクでした。お味は骨が少し感じられてどじょうを食べていると感じました。

The Dozeu nabe seemed to line up dead fish and was quite grotesque. There were some little bones, so I recognized that it was loach.

 

Dozeu saki Nabe

どじょうさき鍋の方は見た目はウナギのかば焼きみたいで身が柔らかく、こちらの方が食べやすかったです。

どちらもどじょうそのものの味はよくわからず、割り下、ゴボウ、青ネギの味がするような感じです。どじょう鍋の方がもしかしたら泥臭いかもしれません。

どじょう鍋の方はどじょうがお鍋に12匹入っていて、どじょうさき鍋の方は8匹でした。

The Dozeu saki Nabe looks like eel kabayaki and is soft, so it was easier to eat.

I don't really understand the taste of loach itself, and it tastes like warishita, burdock, and green onion. Dozeu nabe may be more muddy.

The Dozeu Nabe had 12 loaches in the pot, and the Dozeu saki Nabe had 8 loaches.

 

さらに「どじょう汁」も食べました。
I also ate "loach soup".

Loach soup

こちらはどろっとした濃いめの味噌汁に、小さめのまるのままのどじょうが入っています。ちょっと塩辛い気もしましましたが、これはこれで美味しかったです。

This is a thick, thick miso soup with a small, whole loach. It tasted a little salty, but it was delicious.

 

 

まとめ(Summary)

Inside the restaurant

Inside the restaurant

友人と2人でどじょう鍋を4人分、どじょうさき鍋を2人分食べました。これだけで54匹と、どじょう汁の中にもどじょうが何匹か入っていました。ごはんは1つ頼みました。2人分としては食べ過ぎです。

私としてはどじょう鍋を食べるなら、どじょうさき鍋の方が好きです。

どじょう鍋は栄養が豊富だし、自分達で作る過程もとても楽しくてお勧めです。

くじら鍋や冬にはなまず鍋も食べることができますよ。

I ate a Dozeu Nabe for 4 people and a Dozeu saki Nabe for 2 people with my friend. Altogether we ate 54 loaches, and there were some loaches in the loach soup. We also ordered one rice. These are too much for two people.

For me, if I eat loach hot pot, I prefer Dozeu saki nabe.

Loach hot pot is rich in nutrition, and the process of making it yourself is very fun and recommended.

You can also eat whale hot pot and catfish hot pot in winter.

 

 

最後までお読みいただきありがとうございました(^.^)

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