ニューヨーク~東京の日常生活日記

リアルなNY~東京での日常生活や思い出などを気の向くままに綴っています。

おせち料理の栗きんとんをつくって(I tried to make Kuri-kinton, a new year dish)

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Kuri-kinton

Kuri-kinton

こんにちは、hirokoです。

今日はおせち料理の中の栗きんとんを紹介します。

今年は新型コロナウィルス一色で大変な年でしたね。それでも未来は来ます。明日はお正月ですね。

と言うことで、毎年恒例の栗きんとんを作りました。

 

Hello, this is hiroko.

Today I would like to introduce Kuri-kinton, which is one of the New Year dishes.

This year was a tough year with all the new coronaviruses. Still, the future will come. Tomorrow is the new year.

With that said, I made the annual Kuri-kinton.

 

目次(table of contents)

 

栗きんとんとは?(What is Kuri-kinton?)

おせち料理の一つでさつまいもを茹でたものをこして、練り上げて、仕上げに栗の甘露煮を入れた甘い料理です。

おせち料理一つ一つには意味があり、栗きんとんはその色と艶から金や小判を彷彿させ、金運や商売繁盛の意味になります。

 

This is a sweet dish that is one of the New Year dishes, in which boiled sweet potatoes are squeezed, kneaded, and finished with Kanro-ni chestnuts.

Each osechi dish has a meaning, and Kuri-kinton is reminiscent of gold and oval because of its color and luster, and it means good luck and prosperous business.

 

 

栗きんとんの作り方(How to make Kuri-kinton)

Ingredients

Ingredients

子供の頃から栗きんとんを作るのが私の役割でした。でも何故かその時によって出来栄えが変わります。

 

Since I was a kid, it was my role to make Kuri-kinton. But for some reason, the workmanship changes depending on the time.

 

材料(量はほぼ適当です)(Ingredients (amount is almost appropriate))

さつまいも

水あめ

みりん

クチナシの実(色をつけるため)

焼きミョウバン(さつまいもの変色を防ぐため)

栗の甘露煮

 

Sweet potato

Syrup

sweet sake

Gardenia jasminoides (to add color)

Grilled alum (to prevent discoloration of sweet potatoes)

Kanro-ni of chestnuts

salt

 

作り方(How to make)

①さつまいもを洗ってから輪切りにし、皮を厚く剥きます。この時、皮より内側に丸く1周線が入っていて、これより内側になるように剥くのがポイントです。

① After washing the sweet potatoes, cut them into slices and peel them thickly. At this time, there is a round line inside the skin, and the point is to peel it so that it is inside.

 

②さつまいもが変色するのを防ぐため、焼きミョウバンを水に溶かし、その中に皮をむいたさつまいもをつけていく。

To prevent the sweet potatoes from discoloring, dissolve the baked alum in water and put the peeled sweet potatoes in it.

 

bad example

bad example

③ひととり皮がむけたら、変色していないか、内側に線が残っていないかチェックする。これをしっかりやらないと、きれいな金色のきんとんが出来ません。

When the skin is peeled off, check if it is discolored or if there are any lines left inside. If you don't do this well, you won't be able to get a clean golden tint.

 

④さつまいもの水を切り、鍋に入れて、新しい水を入れてゆでる。この時、サツマイモに黄色をつけるため、クチナシの実を半分に割ったものを1~2個入れる。

Drain the sweet potatoes, put them in a pot, add fresh water and boil. At this time, in order to make the sweet potatoes yellow, add one or two pieces of gardenia jasminoides divided in half.

 

⑤串がさつまいもに通るぐらいに茹でたら、くちなしを取り除き、お湯を捨てる。

⑤ When the skewers are boiled enough to pass through the sweet potatoes, remove the shavings and discard the hot water.

 

⑥さつまいもをこしきとしゃもじで濾す。

Strain the sweet potatoes with a strainer and a rice scoop.

 

⑦さつまいもを濾したものを鍋に戻し、みりん、水あめを入れながら練る。

⑦ Return the strained sweet potatoes to the pan and knead while adding mirin and starch syrup.

 

⑧栗の甘露煮のシロップも入れ、艶が出るまで練りながら水あめの量を調整する。

⑧ Add syrup of sweetened chestnuts and adjust the amount of starch syrup while kneading until glossy.

 

⑨最後に塩を一つまみ入れる。

⑨ Finally, add a pinch of salt.

 

⑩粗熱が取れたぐらいに栗を入れて完成。

⑩ Add chestnuts to the extent that the heat is removed and complete.

 

 

結果(Result)

栗の甘露煮を買ってなかったので水あめとみりんだけで艶を出そうとしたため、甘くなり過ぎました。

さつまいもの種類はできたらキントキが良いみたいですが、私は「シルクスウィート」という物を使い、ちょっと甘味が足りないような気がしました。

見た目はとても綺麗にできました。

 

I didn't buy Kanro-ni of chestnuts, so I tried to make it glossy with only starch syrup and mirin, so it became too sweet.

It seems that "Kintoki" is good for sweet potato types, but I used something called "Silk Sweet" and felt that it was a little lacking in sweetness.

It looks very beautiful.

 

 

最後に(Finally)

毎年恒例の栗きんとんを作りました。今年の物は甘くなり過ぎたようですが、見た目は良いです。

おせち料理は縁起物なので、時間があれば作っても楽しいですよ。

大変な1年でしたがお世話になりました。

また来年もよろしくお願いします。

 

I made the annual Kuri-kinton. This year's stuff seems to be too sweet, but it looks good.

Osechi dishes are a lucky charm, so if you have time, it's fun to cook.

It was a tough year, but thank you for your help.

I look forward to working with you next year.

 

 

最後までお読みいただきありがとうございました(^.^)

良いお年を!

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Thank you for reading to the end (^. ^)

Wish you a good year!

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(2021.2.4.日本語訳追加)


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