ニューヨーク~東京の日常生活日記

リアルなNY~東京での日常生活や思い出などを気の向くままに綴っています。

【珍しい果物】希少な湘南ゴールドを始め、珍しい柑橘類を食べ比べてみました。(I tried and compared rare citrus fruits, including the rare Shonan Gold.)

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こんにちは、hirokoです。

今日は柑橘類の食べ比べをしてみたいと思います。

私は果物の中でも柑橘類が、甘酸っぱくてジューシーなところが果物らしくて好きです。最近スーパーに行くと品種改良が進んでいるのか、名前がついた、前にはあまり見たことがなかったような柑橘類が目についたので、食べ比べをしてみたいと思いました。

 

Hello, this is hiroko.

Today I would like to compare the taste of citrus fruits.

Among the fruits, I like citrus fruits because they are sweet and sour and juicy. When I went to the supermarket recently, I noticed citrus fruits that had a name and I hadn't seen much before, so I thought I'd like to compare them.

 

目次(table of contents)

 

 

柑橘類とは(What is citrus ?)

ミカン科ミカン亜科ミカン連のミカン属などの総称です。爽やかで甘酸っぱい味が特徴で、外皮にはリモネンなどの精油が含まれています。

今まで知っていたのは温州ミカン、はっさく、オレンジ、ネーブル、グレープフルーツ、デコポン、ザボン、だいだい、ゆず、金柑、レモン、三宝柑、伊予柑、甘夏、すだち、ライム、スィーティー、メロゴールド、シークワーサーなどで、思っていたよりたくさんあります。

今回食べてみたのは、面白い名前の湘南ゴールド、不知火、はるか、せとかです。

 

It is a general term for the genus Citrus of the Rutaceae, Aurantioideae, and Citrus. It has a refreshing, sweet and sour taste, and the exodermis contains essential oils such as limonene.

I knew about Citrus unshu, Hassaku, Orange, Nable, Grapefruit, Decopon, Pomelo, Daidai, Yuzu, Kinkan, Lemon, Sanpoukan, Iyokan, Amanatsu, Sudachi, Lime, Sweetie, Melogold, Shikuwasa, etc. , There are more than I expected.

This time I ate Shonan Gold, Shiranui, Haruka, Setoka with interesting names.

 

 

湘南ゴールドとは(What is Shonan Gold?)

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湘南ゴールド

「今村温州」と「ゴールデンオレンジ(黄金柑)」を掛け合わせたもので、2006年から出荷され「神奈川ブランド」にも登録されています。市場に出回るのは主に3月中旬から4月中旬です。出荷個数が少ない上、期間が短いので凄い人気のようです。

私はスーパーマーケット「ライフ」ムスブ田町店で買いました。温州ミカンのSサイズより一回り小さいぐらいの大きさでしたが、もう少し大きい物もあると思います。1袋6個入りで429円で、このサイズと量では高めです。

色はレモン色で、外皮はしっかり目、内皮は食べることができます。とにかく柚子のような香りが強く、お味は酸味、少なめの甘味のバランスが良く、美味しさが小さい中にぎゅっと詰まった感じでした。とても美味しいです。

 

It is a product of "Imamura Unshu" and "Golden Orange", and has been shipped since 2006 and is also registered in the "Kanagawa Brand". The market is mainly from mid-March to mid-April. It seems to be very popular because the number of shipments is small and the period is short.

I bought it at the supermarket "Life" Musbu Tamachi store. It was about one size smaller than the S size of Satsuma mandarin, but I think there are some that are a little larger. A bag of 6 pieces costs 429 yen, which is high for this size and quantity. The color is lemon, the outer skin is firm eyes, and the endothelium is edible. Anyway, it had a strong citrus-like scent, and the taste had a good balance of sourness and a little sweetness. it tastes very good.

 

 

不知火とは(What is Shiranui?)

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不知火

「清見」と「ポンカン」を掛け合わせたもので、デコポンの正式名称が「不知火」です。私は佐賀県産を食べましたが、不知火とは熊本県の不知火から来ています。

見た目はデコがありますが、とてもジューシーで、特別な良い香りがし、お味は酸味があり、とても甘い中に少し塩気を感じるようなモノでした。内皮は柔らかくて食べることができます。私はこの味が大好きです。

 

It was a product of "Kiyomi" and "Ponkan", and the official name of Dekopon was "Shiranui". I ate from Saga prefecture, but Shiranui comes from Shiranui in Kumamoto prefecture.

It looks deco, but it's very juicy, it has a special nice scent, it tastes sour, and it's very sweet but a little salty. The endothelium is soft and edible. I love this taste.

 

 

はるかとは(What is Haruka ?)

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はるか

私が食べたのは広島県産でレモン色をした小ぶりのものです。日向夏の自然交雑実生したものです。見た目の色はレモンを彷彿させますが、お味はあまり酸味がなく、甘みが強いです。外皮は硬くて剥きにくく、内皮も硬くて、剥かないと食べることができません。また、種もとても多いです。きっと柑橘類の酸味が苦手な人には良いと思います。

 

I ate a small lemon-colored citrus fruit from Hiroshima prefecture. It is a natural hybrid seedling of Hyuganatsu. The color of the appearance is reminiscent of lemon, but the taste is not sour and has a strong sweetness. The outer skin is hard and difficult to peel off, and the endothelium is also hard and cannot be eaten without peeling. Also, there are so many seeds. I'm sure it's good for people who don't like the acidity of citrus fruits.

 

 

せとかとは(What is Setoka?)

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せとか

私が食べたのは愛知県産です。「清見」と「アンコール」を掛け合わせたものに、「マーコット」を交配させたものです。とても大きいですが、外皮はとても薄く、種がなく、内皮も薄くて実とくっついているのではがす方が難しいほどです。これも特別な香りがし、お味はものすごく甘くて、酸味もちょうど良いです。大きい分、身もしっかり詰まっている感じがします。

 

I ate it from Aichi prefecture. It is a product of "Kiyomi" and "Encore" and "Murcott". It's very big, but the outer skin is very thin, there aren't any seeds, and the endothelium is thin, so it's hard to peel off if it sticks to the fruit. It also has a special scent, the taste is extremely sweet, and the acidity is just right. Because it's big, I feel like I'm tightly packed.

 

 

まとめ(Summary)

今の季節、スーパーには色々な名前の付いた柑橘類が出ていたので食べ比べてみました。今や色々な柑橘類同士を掛け合わせたものがあるんですね。

私は希少性から言って、「湘南ゴールド」が好きです。次に美味しいと思ったのが「不知火」でした。

湘南ゴールドは神奈川県でしか作られていないので、見つけたら是非食べてみて下さいね。

 

This season, there were citrus fruits with various names in the supermarket, so I tried to compare them. Nowadays, there are various citrus fruits that are crossed together.

I like "Shonan Gold" because of its rarity. The next thing I thought was delicious was "Shiranui".

Shonan Gold is made only in Kanagawa prefecture, so if you find one, please try it.

 
 

最後までお読みいただきありがとうございました(^.^)

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