(2021.01.26.初投稿)
こんにちは、hirokoです。
今日は「うるい」について紹介します。
皆さんはうるいをご存知ですか?私はスーパーで見て初めて知りました。今はタラの芽やフキと並んで、春の山菜が花盛りです。
Hello, this is hiroko.
Today I would like to introduce "Urui", hosta plant.
Do you know urui? I knew it for the first time when I saw it at the supermarket. Now, along with the buds of Aralia elata and butterbur, spring wild plants are in full bloom.
目次 (table of contents)
うるいとは (What is Urui)
オオバギボウシという植物の若芽です。成長すると花軸に沿ってユリに似た薄紫色の花を咲かせます。葉っぱの形はスズランのようです。
日本全国の山地や草原に自生しています。
栄養価は高く、ビタミンCやカルシウムを含みます。他の山菜と違い、灰汁が少ないため扱いやすいです。
It is a young shoot of a plant called Hosta sieboldiana. When it grows, it blooms lily-like lily flowers along the axis. The shape of the leaves is like lily of the valley.
It grows naturally in the mountains and grasslands all over Japan.
It is nutritious and contains vitamin C and calcium. Unlike other wild plants, it is easy to handle because it has less lye.
うるいのナムル (Urui namul)
うるいの売り場にこのレシピが置いてありました。
This recipe was placed in the urui section.
材料(2人分)(Ingredients (for 2 people))
・うるい 1パック
・たれ ごま油 大さじ1/2
鶏ガラスープの素 小さじ1/2
酢 小さじ1/2
・粗びき黒こしょう 適量
・白ゴマ 小さじ1
・Urui 1 pack
・ Sause 1/2 tablespoon of sauce sesame oil
1/2 teaspoon chicken glass soup
1/2 teaspoon of vinegar
・Coarse black pepper, appropriate amount
・1 teaspoon white sesame
作り方 (How to make)
①うるいを洗って水けをしっかりとり、ななめ細切りにする。
②これを耐熱容器に入れ、ラップをふんわりかけ、電子レンジで1分ほど加熱する。
③ボールにタレの材料を混ぜ、②の熱いうちに和える。
④最後に粗びき黒こしょうと白ゴマを混ぜて出来上がり。
① Wash the urui, drain it well, and chop it into small pieces.
② Put this in a heat-resistant container, cover it with plastic wrap, and heat it in the microwave for about 1 minute.
③ Mix the sauce ingredients in the bowl and mix while hot in ②.
④ Finally, mix the coarse black pepper and white sesame seeds to finish.
お味 (Taste)
うるいは白ネギの様に少しぬめりとシャキシャキした感じがありますが、ツーンとした香りはありません。このたれだと少し薄味になりましたが、歯ごたえはとても良いです。うるいの緑色も春を思い出させて、季節感を感じます。
私は粗びき黒コショウがなくて、普通の細かい白いこしょうを使って、少し辛さが気になりました。ここは粗びき黒こしょうの方が良いですね!
Urui has a slightly slimy and crispy feel like white onion, but it does not have a pungent scent. This sauce has a slightly lighter taste, but the texture is very good. The urui green color also reminds me of spring and gives me a sense of the seasons.
I didn't have coarse black pepper and used regular fine white pepper and was a little spicy. Coarse black pepper is better here!
まとめ (Summary)
うるいは日本の山地や草原に自生する山菜です。
癖がなく、歯ごたえが良くて、春の一品としてちょうど良いと思います。
天婦羅にしても美味しそうです!
Urui is a wild vegetable that grows naturally in the mountains and grasslands of Japan.
It has no habit and is crunchy, so I think it is a good spring dish.
It looks delicious even if it's tempura!
最後までお読みいただきありがとうございました(^.^)
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