ニューヨーク~東京の日常生活日記

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失敗しないおふくろの味、チョコレートケーキ(Mother's taste that does not fail, chocolate cake)

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チョコレートケーキ

チョコレートケーキ


こんにちは、hirokoです。

今日は母の手作りチョコレートケーキを紹介します。

母には悪いかもしれませんが、私にはあまりおふくろの味の記憶がありません。その代り、多分バレンタインの時に作ってくれていたチョコレートケーキがあります。

唯一真似をできる味!

今日はチョコレートケーキのレシピを紹介します。

 

Hello, this is hiroko.

Today I would like to introduce my mother's handmade chocolate cake.

It may be bad for my mother, but I don't remember much about the taste of my mother. Instead, there's probably a chocolate cake that was made for Valentine's Day. The only taste that can be imitated!

Today I will introduce a recipe for chocolate cake.

 

目次(table of contents)

 

 

チョコレートケーキのレシピ(Chocolate cake recipe)

バターの代わりに植物油を使い、卵も使わないのでヘルシーだと思います。

I think it's healthy because it uses vegetable oil instead of butter and doesn't use eggs.

 

材料(天板2枚分)(Ingredients (for 2 top plates))

小麦粉 3カップ

砂糖 2カップ

ココアパウダー 大さじ6杯+大さじ1.5杯

重曹 小さじ2杯

塩 小さじ2杯

バニラエッセンス 小さじ2杯

酢 大さじ2杯

サラダ油 大さじ12杯(180ml)

粉砂糖 3/4カップ

バター 大さじ1.5杯

インスタントコーヒー 小さじ1杯

あればピーカンナッツやクルミ

*1カップ=200ml

 

3 cups of flour

2 cups of sugar

6 tablespoons of cocoa powder + 1.5 tablespoons

2 teaspoons of baking soda

2 teaspoons of salt

2 teaspoons of vanilla extract

2 tablespoons of vinegar

12 tablespoons of salad oil (180 ml)

Powdered sugar 3/4 cup

1.5 tablespoons butter

1 teaspoon of instant coffee

Pecan nuts and walnuts, if any

* 1 cup = 200 ml

 

作り方(How to make)

①ボールに小麦粉、砂糖、ココアパウダー(大さじ6)、重曹、塩を入れ混ぜる。

3つの穴を開け、バニラエッセンス、酢、サラダ油を入れ、水2カップを上からかけてフォークでよく混ぜる。ピーカンナッツやクルミがあればここで上にのせる。

焼く前

焼く前

②①を200℃のオーブンで30分焼く。

焼いた後

焼いた後

③ココアパウダー(大さじ1.5)、粉砂糖、柔らかくしたバターを混ぜ、熱いコーヒー(インスタントコーヒーに湯を大さじ1.5杯入れたもの)を入れて練る。

④②が焼けたら、③をかけ塗る。

出来上がり

出来上がり

 

① Put flour, sugar, cocoa powder (6 tablespoons), baking soda and salt in a bowl and mix.

Make 3 holes, add vanilla extract, vinegar and vegetable oil, pour 2 cups of water over and mix well with a fork.

② Pour ① into the two top plates. If you have pecan nuts or walnuts, put them on top here. Bake in an oven at 200 ° C for 30 minutes.

③ Mix cocoa powder (1.5 tablespoons), powdered sugar and softened butter, add hot coffee (1.5 tablespoons of hot water to instant coffee) and knead.

④ When ② is burnt, apply ③ on top.

 

ワンポイント: 

・砂糖がカチカチになっていたら、容器に入れた砂糖の上から濡れたキッチンタオルをかぶせ、その上にふたやラップをしてしばらく置いておくと柔らかくなります。

・このケーキは薄い方が美味しいと思います。

 

Tips:

・ If the sugar is ticking, cover the sugar in the container with a wet kitchen towel, cover it with a lid or wrap, and leave it for a while to soften it.

・ I think the thinner the cake, the better.

 

 

お味(Taste)

バターの代わりに食用油を使っているので軽い感じです。それに、重曹と酢などの化学反応を利用していて、何だか独特の香りがあるのですが、これがとても懐かしいのです。

私の好きなところはこの軽さと独特な香り、そして甘い上にかけたソースです。

今回は冷凍庫にあったピーカンナッツを使ってみましたが、これがとても合いました。クルミなんかを入れても美味しいと思います。

 

It feels light because it uses cooking oil instead of butter. Besides, it uses a chemical reaction such as baking soda and vinegar, and it has a unique scent, which I miss very much.

What I like is this lightness, unique aroma, and sweet sauce.

This time I tried using the pecan nuts that were in the freezer, and this fits very well. I think it's delicious even if you add walnuts.

 

 

まとめ(Summary)

私のおふくろの味はチョコレートケーキです。

ほとんどバターを使わないのと、卵は使わないのでヘルシーなケーキです。

失敗することはないと思うので、気軽に作ってみてはいかがですか。

 

The taste of my mother is chocolate cake.

It's a healthy cake because it doesn't use eggs and almost no butter.

I don't think it will fail, so why don't you feel free to make it?

 

 

最後までお読みいただきありがとうございました(^.^)

Happy Valentine’s Day!! 

 

Thank you for reading to the end (^. ^)

Happy Valentine’s Day!!

 

最後までお読みいただきありがとうございました(^.^)

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