こんにちは、hirokoです。 今日は鏡割りとヘルシーぜんざいについて紹介します。 明日、1月11日は成人の日ですが、鏡開きの日でもあります。このお餅を使ってぜんざいを作ってみましょう。
Hello, this is hiroko.
Today I would like to introduce you to Kagami-biraki and Healthy
Zenzai.
Tomorrow, January 11th is Coming-of-Age Day, but it is also Kagami-biraki day. Let's make zenzai using this mochi.
目次(table of contents)
鏡開きとは(What is Kagami biraki?)
鏡開きとは お正月にお供えした鏡餅を下げて食べることで、無病息災を祈念します。
武家では「切る」というのは切腹を意味したので、「開く」という言い方をしたそうです。場所によって日にちも異なるようですが、関東は明日、1月11日ですね。 このお餅をお汁粉やお雑煮、あられにして食べるということです。 私はぜんざいにして食べるつもりです。
We pray for good health by lowering and eating the kagami mochi offered on New Year's Day.
In the samurai family, "cutting" meant seppuku, so we used the term "opening."
In reality, we hit the kagami mochi with a hammer to make it smaller.
It seems that the date varies depending on the location, but it will be January 11th tomorrow in Kanto region.
This mochi is eaten as oshiruko, ozoni, or arare.
I'm going to eat it as zenzai, a kind of oshiruko.
ヘルシーぜんざいの作り方(How to make healthy zenzai)
このぜんざいを作る前に煮小豆を作っておく必要があります。 作り方は昨日の記事を見て下さいね⇊
Before making this zenzai, you need to make boiled red beans.
See yesterday's article for how to make it ⇊
このレシピは普段の物より砂糖の量が少ないのでヘルシーな物になります。(原文はNHKのあさイチより引用)
This recipe is healthy because it has less sugar than usual. (Original text is quoted from Asaichi of NHK)
材料(Ingredients)
ウラワザ煮小豆 500g
白ザラ糖(グラニュー糖でも良い) 220g
水 600ml
塩 ほんのひとつまみ
Urawaza boiled red beans 500g
Confectionel granulated sugar (granulated sugar is also acceptable) 220g
Water 600 ml
Just a pinch of salt
作り方(How to make)
1.ウラワザ煮小豆は、ぜんざいには少し硬いので、水600mlを加え20分ほど煮て柔らかくする。
1. Boiled azuki beans are a little hard for zenzai, so add 600 ml of water and simmer for about 20 minutes to soften them.
2.1をフライパンに入れ、火をつける前に砂糖の半分(110g)を入れる。
2. Put (1. )in a frying pan and add half of the sugar (110g) before lighting.
3.中火にかけ、木べらなどで優しく混ぜる。
3. Heat over medium heat and mix gently with a wooden spatula.
4.沸騰したら、火を弱めてから、残りの砂糖(110g)を加える。
4. When it boils, reduce the heat and add the remaining sugar (110g).
5.中火で、好みのとろみになるまで煮る。
5. Boil on medium heat until thickened to your liking.
6.火を止めて、塩味がわからない程度のわずかな塩を入れて混ぜたら完成。
6. Turn off the heat, add a little salt that you can't tell the salty taste, and mix.
◎ポイント
砂糖をフライパンで半分ずつに分けて入れることにより、普通より少ない量で甘味を引き出すことができます。結果、カロリーも抑えることができます。
◎Tips
By adding sugar in half in a frying pan, you can bring out the sweetness with a smaller amount than usual. As a result, you can also reduce calories.
結果(result)
私は煮小豆を半量(250g)で作りました。この作り方で作ると水分がずいぶん減ったので、かなり足しました。
砂糖は普通の白糖を使いましたが、これでも甘く感じました。
このレシピで作ったのは2回目ですが、上手くいきました!今では私のお気に入りになっています。
I made half the amount of boiled red beans (250g). When I made it with this method, the water content was greatly reduced, so I added a lot.
I used ordinary white sugar as the sugar, but it still felt sweet.
This is the second time I've made it with this recipe, but it was better in this time! It is now my favorite.
まとめ(Summary)
鏡開きは日本の伝統行事で、関東では1月11日です。
ぜんざいはこの作り方をすれば小豆から1時間もあればぜんざいを作ることができます。
Kagami biraki is a traditional Japanese event, which is January 11th in the Kanto region.
If you use this method, you can make zenzai from azuki beans in an hour. In no time!
最後までお読みいただきありがとうございました(^.^)
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(2021.2.4.日本語訳追加)