ニューヨーク~東京の日常生活日記

リアルなNY~東京での日常生活や思い出などを気の向くままに綴っています。

泉岳寺近くにある「松島屋」さんの美味しい豆大福(Delicious bean daifuku from "Matsushimaya" near Sengakuji Temple)

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(2021.02.03.初投稿) 



 

こんにちは、hirokoです。

今日は「松島屋」さんの美味しい「豆大福」を紹介します。

Netflixの「深夜食堂」を見ていたら、「泉岳寺で塩が効いている美味しい豆大福をお土産に買ったんだ!」という場面が出てきました。もしかしたらあの参道に美味しい豆大福が売っているのかな?と思い調べてみました。

すると、東京三大豆大福と言われているこの「松島屋」さんが出てきたのです。

 

Hello, this is hiroko.

Today, I would like to introduce the delicious "Mame Daifuku" from "Matsushimaya".

When I was looking at Netflix's "Midnight Shokudo" that I was addicted to recently, I saw a scene that said, "I bought a delicious soybean daifuku with salt at Sengakuji Temple as a souvenir!" Maybe delicious bean daifuku is on sale on that approach? I thought about it.

Then, this "Matsushimaya", which is said to be one of the three most delicious bean daifuku in Tokyo, came out.

 

以前の記事はこちら⇊

 Click here for an article about Midnight Diner ⇊
hiroko-ny.hatenadiary.com

 

 

目次(table of contents)

 

 

松島屋さんとは(What is Matsushimaya?)

大正7年創業の老舗和菓子屋さんです。泉岳寺と白金高輪駅からそれぞれ10分ほどの所にあります。豆大福とみたらしが有名です。昭和天皇もこちらの豆大福やみたらしを愛していたそうです。今の上皇様のお住まいからすぐ近くにあるお店です。

It is a long-established Japanese sweets shop founded in 1918. It is about 10 minutes from Sengakuji Temple and Shirokane Takanawa Station. Mame Daifuku and Mitarashi are famous. It seems that Emperor Showa also loved this Mame Daifuku and Mitarashi. This shop is very close to the current residence of the Emperor.

 

店情報(Shop information)

住所:東京都港区高輪1-5-25

電話:03-3441-0539

営業時間:9:30~16:00

休み:日曜日、月2回月曜日は不定休

Address: 1-5-25 Takanawa, Minato-ku, Tokyo

Phone: 03-3441-0539

Business hours: 9: 30 ~ 16: 00

Holidays: Sundays, twice a month Irregular holidays on Mondays

 

 

和菓子の種類(Types of Japanese sweets)

 

 

大福には豆大福、きび大福、よもぎ大福の3種類があります。他に人気なのはみたらし団子と9月から12月限定の幻と言われる栗蒸し羊羹です。季節ものには桜餅、うぐいす餅、水ようかんなんかもあります。

豆大福、みたらし団子、栗蒸し羊羹は午前中に売り切れてしまうこともあり、電話で事前予約もできるそうです。

There are three types of Daifuku: Bean Daifuku, Millet Daifuku, and Mugwort Daifuku. Other popular items are Mitarashi dango and chestnut-steamed yokan, which is said to be a phantom only from September to December. Seasonal items include sakura mochi, warbler mochi, and water yokan.

Mame Daifuku, Mitarashi Dango, and Chestnut Steamed Yokan may be sold out in the morning, so you can make a reservation by phone in advance.

 

 

お味(Taste)

 

 

私は11時半ごろに行って、豆大福ときび大福を買いました。みたらし団子は売り切れていました。大福は1つ190円です。

豆大福の方はもちに蒸した赤えんどう豆が入って、中のあんこは粒餡とこし餡の中間の様なつぶし餡です。つぶし餡は甘さ控えめでたっぷり、赤えんどう豆は塩味が少し効いていて少し硬く、とても美味しいです。

きび大福の方は中のあんこは豆大福と同じでした。もちの部分は穀物の素朴な味がしました。私には分かりませんでしたが、きびのぷちぷち感もあるようです。

私は豆大福の方が好きです。

I went around 11:30 and bought Mame Daifuku and Bi Daifuku. Mitarashi dango were sold out. Daifuku costs 190 yen each.

Mame Daifuku has steamed red peas in the rice cake, and the bean paste inside is mashed bean paste. The bean paste is modestly sweet and plentiful, and the red peas are a little salty and a little hard and very delicious.

For millet Daifuku, the bean paste inside was the same as Mame Daifuku. The mochi part had a simple taste of grain. I didn't know, but it seems that there is a feeling of millet petit.

I like Mame Daifuku better.

 

 

まとめ(Summary)

松島屋さんは大正7年創業の老舗和菓子屋さんです。豆大福とみたらし団子が人気です。

次回はみたらし団子や栗蒸し羊羹も食べてみたいです。

泉岳寺にお参りするときは松島屋さんにも寄ってみてはいかがですか?

Matsushimaya is a long-established Japanese sweets shop founded in 1918. Mame Daifuku and Mitarashi dango are popular.

Next time, I would like to try Mitarashi dango and steamed chestnut yokan.

When you visit Sengakuji Temple, why not stop by Matsushimaya?

 

最後までお読みいただきありがとうございました(^.^)

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